Vežbe "Pet tibetanaca"

Vežbe "Pet tibetanaca"

Tibetanci su kao predivan veliki park. Svaki put kada šetamo njim, otkrivamo nove, dosad nepoznate biljke. I tako pri svakoj poseti, kući odnosimo vredna, duboka i impresivna saznanja.

PRVI TIBETANAC - KAĆA

Zauzmite uspravan stav i ispružite ruke vodoravno u stranu. Dlanove okrenite na dole, noge u kolenima malo savijte. Okrećite se oko svoje ose u smeru kazaljke na satu 21 put, u početku možete odraditi manje ponavljanja ako osetite vrtoglavicu ili vam bude muka.

Disanje: dah treba da dolazi iz trbuha. Operski pevači, pozorišni glumci i glumice imaju mnogo koristi od ovakvog disanja, kao i iskusni jogiji. Kada prestanete da se okrećete oko svoje ose, dišite još dublje dok ne prestane da vam se vrti u glavi i dok vam se balans ne vrati u normalu.

Saveti i preporuke: vežbajte u svom tempu, trebalo bi da vežbate polako. Probajte postepeno da dođete do 21. ponavljanja, i to ne mora biti brzo, ovo je najvažnija vežba, poboljšava energiju čitavog organizma. Ukoliko u toku dana osećate nedostatak energije, odvežbajte Kaću. Može i nekoliko puta dnevno.

Efekat ove vežbe: uspravan stav daje stabilnost i samopouzdanje. Okretanjem ćete dobiti više poleta i elana, uz pomoć Kaće možete celi dan biti dobro raspoloženi.

DRUGI TIBETANAC - SVEĆA

Drugi tibetanacLezite na pod, ruke uz telo okrenute dlanovima na dole, noge ispružene i razdvojene u širini karlice. Polako udahnite i podignite noge od zemlje što više, probajte do pravog ugla. Leđa i karlica sve vreme moraju biti priljubljene uz zemlju. Dok dižete noge u isto vreme savijajte glavu ka grudnom košu. Kolena u početku mogu da budu malo savijena. Potom lagano izdišite i u isto vreme se vraćajte u početni položaj, sa nogama ispruženim na zemlji i dlanovima okrenutima na dole, ruke pored tela. Vežbu ponovite 21 put.

Disanje: pri dizanju nogu i glave udišite, kada spuštate noge polako izdišite.

Efekat vežbe: jača trbušne i leđne mišiće, daje dinamičan izgled. Ukoliko se pravilno radi, otklanja bolove u leđima.

TREĆI TIBETANAC - POLUMESEC

Treći tibetanacKleknite na kolena, noge postavite u širini karlice, dlanove naslonite na bokove, bradu savijte ka grudima i za to vreme izdišite. Donji ekstremiteti su pod pravim uglom u odnosu na podlogu. Počnite sa disanjem, dižite pritom glavu i savijajte unazad, i savijajte se u struku unazad tako da vam ne bude naporno. Oslanite se dlanovima o zadnji deo butina. Dok izdišete vraćajte se u početni položaj. Pokušajte sve da ponovite 21 put.

Disanje: pri udisanju se savijte unazad a pri izdisanju se vraćajte u početni uspravni položaj. Kada odradite polumesec možete leđa da odmorite izuzetno prijatnim umirujućim položajem, koja se zove PAKET. Postavite nožne prste na zemlju tako da se palci dodiruju. Pete okrenite u stranu, a kolena razdvojte do širine ramena. Zadnjicu naslonite na pete a čelo na zemlju pred kolena. Ruke slobodno leže pored tela, dlanovi su okrenuti na gore. Kada se telo oslanja na glavu i pete, kičma je potpuno rasterećena i može se odlično odmoriti.

Efekat vežbe: poboljšava rad srca i imuni sistem, jača vratne mišiće; pri vežbanju se trudite da održavate istu brzinu dok prebacujete težinu sa prednjeg dela tela na zadnji i obrnuto, da bi efekat vežbe bio veći. Radite vežbu otvorenih očiju da biste održali ravnotežu. Ova vežba napinje ceo trup, pogotovo kičmu, ramena, grudi i vrat. Jača nožne zglobove. Položaj Paket dovodi više kiseonika u bubrege.

ČETVRTI TIBETANAC - MOST

Četvrti tibetanacSedite na zemlju na udobnu podlogu i ispružite noge ispred sebe. Razdvojte noge na otprilike 30 cm. Dlanovi treba da budu na zemlji usmereni ka nogama. Bradu spustite na grudni deo. Polako dižite trup tako da pomerite kolena a da vam ruke ostanu na mestu. Napravite most. Dok dižete trup u isto vreme polako savijajte glavu unazad. U ovom položaju se na trenutak napinju svi mišići u vašem telu. Duboko udišite i ne zadržavajte dah. Dok se vraćate na početnu poziciju polako izdišite. Vraćajte se do početne pozicije što laganije. Zatim duboko izdahnite. Ponovite vežbu najmanje dvaput.

Disanje: Pri dizanju sa podloge udišite, a izdišite dok se vraćate u početni položaj. Dok ponavljate 21 put, pokušajte da odradite vežbu bez prekida. Ova vežba je dobra za veliki broj ljudi, pogotovo za žene koje imaju šire bokove. Ukoliko u početku ne uspete da je odradite, pokušajte to u mislima. Zatvorite oči i zamišljajte ovu vežbu najbolje što možete, i uradite je u mislima onoliko puta koliko radite ostale vežbe iz Pet Tibetanaca. Vremenom ćete se poboljšati i uspećete da je uradite i fizički.

Efekat vežbe: stimuliše žlezde sa unutračnjim lučenjem, jača kičmu, napinje trup i oživljava organe za varenje i izlučivanje. Učvršćuje ručne zglobove.

PETI TIBETANAC - PLANINA

Peti tibetanacNađite udoban ležeći položaj sa licem ka zemlji, dlanovi na zemlji pored ramena. Počnite sa udisanjem i dižite leđa i zadnjicu, a oslanjajte se o pod rukama i nožnim prstima. Pokušajte da održite ruke i noge istegnute. Glava treba da bude spuštena. Vaše telo treba da ima oblik slova V. Brada treba da bude uperena ka grudima. Pokušajte da spojite stopala sa podlogom. Ponovite ovo 21 put.

Disanje: udišite dok podižete telo do oblika V a izdišite dok se vraćate nazad.

Efekat vežbe: stimuliše žlezde sa unutrašnjim lučenjem, razgibava i napinje sve mišiće. Jača mišiće nogu i zglobove ruku. Deluje kao velika energetska pumpa, oživljava krvotok.

Povišeni kriterijumi savremenog društva su danas do te mere podrazumevaju da ih skoro više nismo ni svesni. Zato se naše telo ne može savršeno odmoriti. Dnevno vežbanje Tibetanaca će tu napetost odstraniti a dodati protivtežu stalnim zahtevima svakodnevnice, što će sigurno doprineti Vašoj duhovnoj ravnoteži. Na kraju vežbanja se relaksirajte ležeći na leđima, pustite relaksirajuću muziku i meditirajte.
Saznajte novosti
Kolačiće (Cookies) koristimo kako bi sajt bio funkcionalan. Korišćenjem našeg sajta, slažete se sa "Uslovima korišćenja" i "Politikom privatnosti" .