• Bol u kolenu

  Bol u kolenu (Treći deo)

  Povrede prednje ukrštene veze vrlo su česte kod aktivnih sportista.

 • Bol u vratu

  Bol u vratu (treći deo)

  U dijagnostici, tj.otkrivanju  uzroka  bolova u vratu  osnovu čini dobro  uzeta  anamneza i fizikalni pregled u okviru  koga se radi i neurološki pregled.

 • Bol u vratu

  Bol u vratu (drugi deo)

  Bol je subjektivno, neprijatno opažanje i osećanje, koje može da se javi usled oštećenja tkiva, njegovog predstojećeg oštećenja ili zbog psiholoških uzroka.

 • Bol u vratu

  Bol u vratu (prvi deo)

  Smatra se da 2/3 odraslih osoba tokom života ima bar jednu epizodu bola u vratu koji traje najmanje tri meseca. Češće se javlja kod žena i obično  nije izazvan "ozbiljnim" uzrocima. Najčešće je reč o nespecifičnom bolu,  koji je umerenog inteziteta, nekada udružen sa glavoboljom, gde su mišići vrata  često u spazmu a pregledom se najčešće ne otkriva neurološki ispad.

 • Zamrznuto rame

  Zamrznuto rame (Adhezivni kapsulitis ramena)

  "Zamrznuto rame"je adhezivni kapsulitis ramena i veoma je čest uzrok bola u ramenu. Pojavljuje se u 2 do 5 posto populacije. Obično se javlja u dobi od 40 do 60 godina i češći je kod žena.

 • Povrede i oboljenja ramena

  Povrede i oboljenja ramena

  Rame je najpokretljiviji zglob u telu. Zbog svoje velike pokretljivosti "nosi" pokrete ruke u celosti i trpi veliki mehanički stres, kako u svakodnevnom životu tako i u sportu.Kao takav je i najizloženiji povredama. Zbog svoje složenosti često se naziva i rameni kompleks.

 • Najčešće povređivani ligament

  Najčešće povređivani ligament - LCA (prednji ukršteni ligament)

  Zglob kolena (articulatio genus) je jedan od najsloženijih zglobova u našem telu. Obezbeđuje velik broj pokreta (ispružanje, savijanje, rotacije i sl.), istovremeno prenoseći težinu tela ka tlu.

 • Zadnji ukršteni ligament

  Zadnji ukršteni ligament (LCP - ligamentum cruciatum posterior)

  Zadnji ukršteni ligament  (LCP - ligamentum cruciatum posterior) je čvršći po strukturi od prednjeg ukrštenog ligamenta. Prilikom ekstenzije (ispružanja) kolena zateže se zadnji deo, a prilikom fleksije (savijanja kolena) prednji deo ligamenta.

 • Povreda Meniskusa

  Povreda Meniskusa

  Meniskusi kolena su dve elastične srpolike (polumesečaste) vezivno-hrskavičave strukture, koje se nalaze unutar zgloba kolena, na gornjem okrajku golenjače, odnosno na bazi unutrašnjeg i spoljašnjeg kondila.

Saznajte novosti
Kolačiće (Cookies) koristimo kako bi sajt bio funkcionalan. Korišćenjem našeg sajta, slažete se sa "Uslovima korišćenja" i "Politikom privatnosti" .