• Bol u vratu

  Bol u vratu (treći deo)

  U dijagnostici, tj.otkrivanju  uzroka  bolova u vratu  osnovu čini dobro  uzeta  anamneza i fizikalni pregled u okviru  koga se radi i neurološki pregled.

 • Bol u vratu

  Bol u vratu (drugi deo)

  Bol je subjektivno, neprijatno opažanje i osećanje, koje može da se javi usled oštećenja tkiva, njegovog predstojećeg oštećenja ili zbog psiholoških uzroka.

 • Bol u vratu

  Bol u vratu (prvi deo)

  Smatra se da 2/3 odraslih osoba tokom života ima bar jednu epizodu bola u vratu koji traje najmanje tri meseca. Češće se javlja kod žena i obično  nije izazvan "ozbiljnim" uzrocima. Najčešće je reč o nespecifičnom bolu,  koji je umerenog inteziteta, nekada udružen sa glavoboljom, gde su mišići vrata  često u spazmu a pregledom se najčešće ne otkriva neurološki ispad.

 • Diskus hernija

  Diskus hernija

  Diskus hernija je povreda međupršljenskog diska kičmenog stuba, koja nastaje kao posledica prolapse (hernijacije) i prodora želatinoznog jezgra međupršljenskog diska u međupršljenske otvore(fotamina interbertebrales), gde vrši pritisak na korenove spinalnih živaca, a ponekad i centralno u spinalni kanal i prostor u kome se nalazi kičmena moždina.

Saznajte novosti
Kolačiće (Cookies) koristimo kako bi sajt bio funkcionalan. Korišćenjem našeg sajta, slažete se sa "Uslovima korišćenja" i "Politikom privatnosti" .