• Bol u kolenu (četvrti deo)

  Bol u kolenu (četvrti deo)

  Mišići koji prelaze preko zgloba kolena mogu se podeliti u dve grupe, zavisno od njihovog odnosa sa zglobom kolena. To su mišići prednje lože i mišići zadnje lože.

 • Gonartoza (osteoartoza kolena)

  Gonartoza (osteoartoza kolena)

  Artroza - tj. OSTEOARTROZA (OA) - karakteristična za grupu bolesti degenerativnog reumatizma - je sporo progresivna bolest, čiji se simptomi razijaju postepeno - godinama. Definiše  se kao oštećenje i gubitak zglobne hrskavice, uz proliferaciju okrajaka kosti, na rubovima zglobova, bez zapaljenja sinovije, ili je to zapaljenje sekundarno i najčešće slabije izraženo u odnosu na zapaljenje koje se javlja kod "zapaljenskog reumatizma".

 • Bol u kolenu

  Bol u kolenu (Treći deo)

  Povrede prednje ukrštene veze vrlo su česte kod aktivnih sportista.

 • Bol u kolenu

  Bol u kolenu (drugi deo)

  Zglob kolena ima zglobnu čauru i zglobne veze (ligamente), koji ga stabilizuju‚ (statički stabilizatori kolena).

 • Bol u kolenu

  Bol u kolenu (prvi deo)

  Da bi razumeli zašto boli koleno prvo trebamo da razumemo šta je to koleno i kako funkcioniše. 

 • Bol u vratu

  Bol u vratu (treći deo)

  U dijagnostici, tj.otkrivanju  uzroka  bolova u vratu  osnovu čini dobro  uzeta  anamneza i fizikalni pregled u okviru  koga se radi i neurološki pregled.

 • Bol u vratu

  Bol u vratu (drugi deo)

  Bol je subjektivno, neprijatno opažanje i osećanje, koje može da se javi usled oštećenja tkiva, njegovog predstojećeg oštećenja ili zbog psiholoških uzroka.

 • Bol u vratu

  Bol u vratu (prvi deo)

  Smatra se da 2/3 odraslih osoba tokom života ima bar jednu epizodu bola u vratu koji traje najmanje tri meseca. Češće se javlja kod žena i obično  nije izazvan "ozbiljnim" uzrocima. Najčešće je reč o nespecifičnom bolu,  koji je umerenog inteziteta, nekada udružen sa glavoboljom, gde su mišići vrata  često u spazmu a pregledom se najčešće ne otkriva neurološki ispad.

 • Diskus hernija

  Diskus hernija

  Diskus hernija je povreda međupršljenskog diska kičmenog stuba, koja nastaje kao posledica prolapse (hernijacije) i prodora želatinoznog jezgra međupršljenskog diska u međupršljenske otvore(fotamina interbertebrales), gde vrši pritisak na korenove spinalnih živaca, a ponekad i centralno u spinalni kanal i prostor u kome se nalazi kičmena moždina.

 • Zamrznuto rame

  Zamrznuto rame (Adhezivni kapsulitis ramena)

  "Zamrznuto rame"je adhezivni kapsulitis ramena i veoma je čest uzrok bola u ramenu. Pojavljuje se u 2 do 5 posto populacije. Obično se javlja u dobi od 40 do 60 godina i češći je kod žena.

 • Povrede i oboljenja ramena

  Povrede i oboljenja ramena

  Rame je najpokretljiviji zglob u telu. Zbog svoje velike pokretljivosti "nosi" pokrete ruke u celosti i trpi veliki mehanički stres, kako u svakodnevnom životu tako i u sportu.Kao takav je i najizloženiji povredama. Zbog svoje složenosti često se naziva i rameni kompleks.

 • Nestabilnost glenohumeralnog zgloba

  Nestabilnost glenohumeralnog zgloba

  Rame je najpokretljiviji a ujedno i najnestabilniji zglob (zglobni kompleks) u ljudskom telu. Treba imati u vidu da se pokreti u ramenu ostvaruju sinergičnim delovanjem glenohumeralnog, akromioklavikularnog i sternoklavikularnog zgloba.

 • Iritacija tetive bicepsa

  Iritacija tetive bicepsa

  Tetiva bicepsa povezuje gornji kraj mišića bicepsa i kosti ramena. Ima strukturu nalik vrpci. Jedna je od retkih tetiva koja ulazi u sam zglob. U nekim slučajevima dolazi do njene iritacije, što izaziva bol,slabost mišića i otežano korišćenje ruke- naročito pri opterećenju.

 • Totalna endoproteza

  Veštački kuk ili koleno - Totalna endoproteza

  Indikacija: gonartritis III. – IV. stepena, koksartritis III. – IV. stepena, endoproteza nakon kuka, ugradnja endoproteze za gonartritis ili koksartritis

 • Bolovi u leđima - spondilartritis

  Bolovi u leđima - spondilartritis

  Indikacija: spondilartritis, bolovi u ledjima, pomeranje zglobnog diska

 • Bolovi u kukovima

  Bolovi u kukovima

  Indikacija: koksartritis I.- III. stepena, bolovi u kukovima

  Unutrašnji organi – povezanost sa bolovima u kukovima

 • Bolovi u kolenima

  Bolovi u kolenima

  Indikacija: gonartritis I. – III. stepena, bolovi u kolenima

  Povezanost unutrašnjih organa sa bolovima u kolenu

 • Bolni procesi u rukama

  Bolni procesi u rukama - risartritis, erozivni osteoartritis ruku

  Indikacija: osteoartritis ruku, risartritis, erozivni osteoartritis ruku, reumatoidni artritis, Enartritis III. – IV stepena, koksartritis III. – IV. stepena

 • Bol u kostima kod deteta

  DA LI SE VAŠE DETE IKADA POŽALILO NA BOL U KOSTIMA? AKO NIJE, PITAJTE GA.

  Često o zdravlju naše dece brinemo samo kada se razbole ili kada zadobiju neku povredu.

 • Rizartroza - Artroza šake

  Rizartroza - Artroza šake (rizartritis)

  Šta je to rizartroza? Koga to interesuje? Još jedna doktorska priča, odnosno tema za kongrese i stručne rasprave. Sve su ovo misli koje vam prolaze kroz glavu dok čitate naslov.

 • Povreda Meniskusa

  Povreda Meniskusa

  Meniskusi kolena su dve elastične srpolike (polumesečaste) vezivno-hrskavičave strukture, koje se nalaze unutar zgloba kolena, na gornjem okrajku golenjače, odnosno na bazi unutrašnjeg i spoljašnjeg kondila.

Saznajte novosti
Kolačiće (Cookies) koristimo kako bi sajt bio funkcionalan. Korišćenjem našeg sajta, slažete se sa "Uslovima korišćenja" i "Politikom privatnosti" .