Klinička studija o Geladrinku

Geladrink ima urađenu kliničku studiju, koja je objavljena na kongresu EULAR-a ( Evropska liga protiv reumatizma – najviši organ evropskih reumatologa koji određuje pravce terapije reumatskih oboljenja) u Barseloni 2007 godine.

Autor Geladrinka,  Prof.MUDr.Milan Adam, DrSc.Dr.h.c.

Autor Geladrinka, 
Prof.MUDr.Milan Adam, DrSc.Dr.h.c., 2003 godine dobio je prestižno priznanje UNESCO za doprinos medicinskoj nauci.
Prof. Adam je izvršio prvo značajno kliničko ispitivanje delovanja kolagenih peptida (glavni sastojak Geladrinka) na ispoljeno oštećenje hrskavice kolena.

Geladrink je klinički ispitan pod rukovodstvom prof. MUDr. Karla Pavelky, DrSc., direktora Reumatološkog instituta u Pragu i jedini je preparat od dodataka ishrani, koji ima na ovaj način sprovedenu studiju. Na osnovu ove studije rad je bio uvršten u Evropsku ligu protiv reumatizma (EULAR), najvišeg organa evropskih reumatologa, koji određuje pravce terapije reumatskih oboljenja.

REZULTATI KLINIČKE STUDIJE O GELADRINK-U

Profesor MUDr. Milan Adam, DrSc. Dr.h.c., nije samo odličan reumatolog, nego i čuveni naučnik u oblasti biohemije vezivnog tkiva. Objavio je više od 250 naučnih radova iz oblasti reumatologije, kao i biohemije i biologije vezivnog tkiva.
Prof. Adam svakako pripada grupi vrhunskih svetskih naučnika koji proučavaju metabolizam vezivnog tkiva, posebno kolagen. Pre 25 godina započeo istraživanje o uticaju kolagenih peptida na simptome osteoartritisa, jednog od najčešćih oboljenja zglobova, a 1991. godine uradio je prvu studiju koja je potvrdila uticaj želatina i želatinske mase, posebno hidrolizata kolagena na simptome osteoartritisa.

Terapeutsko dejstvo GelaDrinka

Terapeutsko dejstvo hidrolizata kolagena na osteoartritis dokazano je u još jednoj velikoj studiji rađenoj u više centara, metodom slučajnog uzorka, uz načelo dvostruke anonimnosti i prisutnost placebo efekta – kontrolisanoj studiji koju su vodili američki, engleski i nemački reumatolozi pod rukovodstvom prof. Ronalda Moskowitza, predsednika Međunarodnog društva za istraživanje osteoartritisa, sa Univerziteta u Klivlendu. Ova studija zadovoljava sve kriterijume “medicinskog istraživanje koje se temelji na dokazima”, kakvo se zahteva za klinička ispitivanja lekova.
Evropski naučnici Adam, Oesser i Seifter otkrili su da se 90% oralno unesenog hidrolizata kolagena apsorbuje u želudačno-crevnom sistemu tokom prvih 6 sati. Nakon apsorpcije kolagenog hidrolizata, iz želudačno-crevnog sistema kreće smeša heterogenih peptida koja putem krvotoka stiže do hrskavice gde se najvećim delom akumulira, ali takođe dolazi i do jetre, krvih sudova, kože, kostiju, itd. Kolagene peptide u velikoj meri utiču na metabolizam ćelija i mogu da normalizuju njihovu funkciju. Rezultati dejstva hidrolizata kolagena su reparativni i regenerativni procesi koji se javljaju u hrskavici i subhondralnoj kosti.
Prof. Adam je sa navedenim kolegama objavio 1999. godine rezultate studije urađene metodom slučajnog uzorka u kojoj se opisuje dejstvo hidrolizata kolagena na simptome osteoartritisa. Tokom ispitivanja su korišćene kliničke i laboratorijske metode. Primećene su promene u subjektivnim znacima i simptomima osteoartritisa, urinskog piridinolina, deoksipiridinolina, alkalnih fosfata i osteokalcina.

Rezultati GelaDrinka

Rezultati poređenja dejstva kolagenog hidrolizata, diklofenaka i kombinacije hidrolizata kolagena + diklofenak u lečenju osteoartritisa objavljeni su 2000. godine. Rezultat ove studije jeste nalaz da primena 10 g kolagenog hidrolizata kod pacijenta ima slično dejstvo kao primena 75 mg diklofenaka. Kada se uporedi 12 nedelja upotrebljavanja hidrolizata kolagena sa 12 nedelja korišćenja diklofenaka dobijaju se slični efekti na bolove izazvane osteoartritisom, prema Lequesnovom indeksu. Dva meseca nakon što je završena ova terapija pacijenti koji su koristili hidrolizat kolagena manje se žale na tegobe u poređenju sa pacijentima koji su primali diklofenak, jer se njegovo dejstvo brže oseća, ali olakšanje tegoba takođe brže nestaje kad se prestane sa upotrebom.
Na osnovu rezultata kliničkog ispitivanja i više od deset godina prikupljanja rezultata iz prakse sledi da postoji mogućnost da se odmah uspešno pomogne mnogim licima koja pate od bolova u zglobovima. Dalje, ovaj vid terapije ima mnogo prednosti, na primer, potpuno je bezbedan, pogodan za samostalno lečenje, pogodan za prevenciju, ali i cena je prednost.

Mnogi kolageni artonutraceutici sa znakom GELADRINK® proizvedeni su na Republici Češkoj na osnovu rezultata navedenih studija. Ovi preparati se proizvode kako bi se regenerisalo tkivo u zglobnom sistemu oštećeno osteoartritisom. Ovi preparati su kod mnogih pacijenata u Republici Češkoj doveli do olakšanja posle dugotrajnog bola i njihova upotreba se nakon 10 godina postojanja proširila na druge zemlje u kojima takođe ljudi pate od bolova u lokomotornom sistemu.

Saznajte novosti
Kolačiće (Cookies) koristimo kako bi sajt bio funkcionalan. Korišćenjem našeg sajta, slažete se sa "Uslovima korišćenja" i "Politikom privatnosti" .