Zamrznuto rame

Zamrznuto rame (Adhezivni kapsulitis ramena)

Bol i ukočenost ramena koji se javljaju, rezultat su upale kapsule ramenog zgloba (kapsulitis) i fibrotičnih adhezija (priraslica), koje ograničavaju kretanje ramena.

Sto se tiče uzroka pojave "zamrznutog ramena", još uvek postoji dosta nepoznanica. Postoje mnoge teorije o uzroku nastanka ove bolesti. Primećeno je da određene druge bolesti i stanja mogu da budu predispozicija za pojavu "zamrznutog" ramena a to su: povrede ramena, operacije ramena, neaktivnost ramena,druge upale u organizmu, psihički stres, dijabet, autoimune bolesti, oboljenja štitne žlezde...

Osnovni simptomi kod adhezivnog kapsulita su: bol, postepeni gubitak funkcije ramena (pokretljivosti) i na kraju ukočenost ramena.

Kapsula ramenog zgloba se kod "zamrznutog ramena" skuplja i značajno se zgusne, rezultujući bolom i ukočenošcću kapsule ramenog zgloba, što dovodi do smanjenja obima pokreta u ramenu. U zglobnoj kapsuli nalazi se sinovijalna tečnost, koja sluzi za "podmazivanje" zgloba ramena prilikom pokreta. U toku upale dolazi do smanjenog lučenja ove tečnosti i dolazi do pojačanih promena u periartikularnom tkivu. Tkivo postaje neelastično, rigidno, iz vezivnog prelazi u fibrozno.  Promene se dešavaju na samoj kapsuli i unutar kapsule, u vidu priraslica i "tkivnih izraslina" koje smanjuju prostor unutar zglobne kapsule, a samim tim i pokretljivost samog zgloba.

Promene se dešavaju i u okolnom periartikularnom tkivu zahvatajući ligamente, tetive i mišiće. Tako da kao posledicu dobijamo "zamrznuto rame". Sve ovo je u suštini posledica izražene inflamatorne reakcije, koja zahvata zglobnu kapsulu, prostor unutar kapsule kao i okolni periartikularni prostor.  Pacijent ne može da podigne ruku iznad ramena,da baci loptu, izvede pokret ruke iza leđa, brz pokret u ramenu, ne može da spava na bolnoj strani.

Sama bolest prolazi kroz tri faze. U prvoj fazi se javlja bolnost, koja postaje sve izraženija, zatim počinje da se javlja i ograničenje pokretljivosti. Ova faza traje od 6 nedelja do 6-9 meseci. U ovoj "crvenoj" fazi (jer posmatrana artroskopski kapsula je u ovoj fazi crvene boje) izražena je inflamatorna reakcija kapsule i krvarenje. Prelazak iz prve u drugu fazu je jako bolan,  da bi  se u toku trajanja druge faze postupno smanjivao i potpuno nestao. Ova faza traje od 6 do 12 meseci. U ovoj fazi dominira ograničenje pokretljivosti i pojava  "zamrznutog ramena". Artroskopski gledano, kapsula je roze, pa se ovo zove i "roze" faza. Treća faza je faza odmrzavanja. U njoj postepeno,  spontano,  dolazi do laganog povećanja pokretljivosti u ramenu. Rame u periodu od 6 meseci do čak dve godine (koliko može da traje ova faza), polako postaje sve pokretljivije a nema simptoma bola. Obim pokreta može spontano da se vrati u pun obim na kraju te treće faze. Ova faza zove se i "bela faza" jer je kapsula artroskopski gledano bela. Ukupno, od početka do kraja bolesti, može da prođe do tri godine.

Često se u dijagnostici "zamrznuto rame," može "zameniti" sa povredom rotatorne manžetne. Diferencijalno dijagnostički kod „smrznutog ramena“ postoji jasan kapsularni oblik krutosti (gde je spoljna rotacija veća od fleksije, a fleksija od unutrašnje rotacije). Normalno,  snaga rotatorne manžetne će i dalje biti normalna. Na palpaciju "nema bola" kod smrznutog ramena i u bolnoj fazi (tj.palpacijom se ne izaziva bol).

Dvostruko kontrastna ramena artrografija je tradicionalna dijagnostička metoda. Definitivnu dijagnozu  možemo postaviti i magnetnom rezonancom.

Lečenje "smrznutog ramena"

U prvoj, inflamatornoj,  fazi veoma je bitno da postupcima u lečenju ne izazovemo još veći inflamatorni odgovor organizma. Osnovno je kupirati bol i suzbijati inflamaciju analgeticima i antiinflamatornim lekovima. Od fizikalnih procedura primenjujemo analgetske i antiinflamatorne efekte fizikalnih procedura (tens, laser, dijadinamik, intterferentne struje). U ovoj fazi dobre efekte pokazala je istovremena primena Geladrink Fasta u kombinaciji sa cops. Serazin i mišićnim relaksantima (jer je cilj da suzbijemo inflamaciju i otok).

U drugoj fazi, kada se izgubi bolnost, kreće se sa  UZ (ultrazvukom),  IMP-om (Impulsnim magnetnim poljem)i Shockwave terapijom. Cilj je u ovoj fazi što bolje prokrviti i dopremiti nutritijente i ako je moguće sprečiti velike priraslice. Izuzetni rezultati u ovoj fazi postižu se primenom Geladrink SportAktiva, a ako je potrebno u kombinaciji sa Geladrink Forte. Adekvatan kineziterapijski protokol je veoma bitan u ovoj fazi,kao i procena kad sa njim treba početi i kako ga dozirati u odnosu na datu osobu (podrazumeva se individualni pristup). U ovoj drugoj fazi još uvek treba izbegavati intenzivna istezanja. Dobre rezultate u ovoj fazi pokazala je primena tehnika mobilizacije zglobova . Tek u trećoj fazi bolesti ide se sa intenzivnim kineziterapijskim protokolom sa ciljem dobijanja sto većeg obima pokreta, jačanja mišića i vraćanja funkcije ramenog zgloba.

Svako lečenje koje smanjuje dužinu trajanja bolesti na manje od 30 meseci, smatra se uspehom u lečenju, što govori o težini i kompleksnosti lečenja "zamrznutog ramena", koje dugi vremenski period onemogućava normalno obavljanje aktivnosti svakodnevnog života.

Autor: Dr Nevena Tairović, fizijatar

 

Saznajte novosti
Kolačiće (Cookies) koristimo kako bi sajt bio funkcionalan. Korišćenjem našeg sajta, slažete se sa "Uslovima korišćenja" i "Politikom privatnosti" .