Rizartroza - Artroza šake

Rizartroza - Artroza šake (rizartritis)

Šta je to rizartroza?

Šta je to rizartroza? Koga to interesuje? Još jedna doktorska priča, odnosno tema za kongrese i stručne rasprave. Sve su ovo misli koje vam prolaze kroz glavu dok čitate naslov. Da stvar bude interesantnija, kad pitate mnoge lekare šta je rizartroza dobijete začuđen pogled i neki nejasan, nerazuman odgovor.

A tad se pojavi bol u zglobu palca šake, nekad samo na dodir a nekad pri pokretima palca. Bol se ne smiruje ni pored lekova. Na kraju ne možete ni da držite šoljicu kafe u ruci. I onda vam neko kaže da bolujete od jednog specifičnog oblika osteoartrita, poznatijeg kao rizartroza.

Osteoarthritis je oboljenje zglobova. Zahvata u krajnjoj fazi sve delove zgloba – kost, hrskavicu, zglobu kapsulu, ligamente i mišiće. Proces artroze započinje na površini i rubovima  hrskavice zgloba koja se menja, gubi elastičnost, stanjuje se, stvaraju se sitna a kasnije i dublja oštećenja. Potom se proces širi u dublje delove na subhondralnu kost. Dolazi do sklerozacije tj. zgušnjavanja kosti ili stvaranja subhondralnih cističnih formacija. Na rubovima zglobne plohe se stvaraju koštani izdanci - osteofiti.

Rizartroza - simptomi i klinički znaci

Klinički znaci  se ispoljavaju  kao bol, koja je u početku prisutna u pokretu i pri opterećenju,  a kako proces napreduje bol se javlja i u fazi mirovanja. Vrlo čest simptom je ukočenost, ograničena pokretljivost, zvuk poput škripanja u zglobu  poznatiji  kao krepitacije. Napredovanjem bolesti javlja se i slabljenje okolne muskulature i ligamentarnog aparata što dodatno dovodi do destabilizacije i smanjene pokretljivosti zgloba.

Povremeno se može javiti i oticanje zgloba, kada se degenerativnom procesu pridruži i upalni proces. Upalne promene  dovode do oslobađanja enzima koji dodatno oštećuju zglobnu hrskavicu.
Od tog momenta počinjemo da govorimo o dekompenzovanoj artrozi. Sve navedeno se prvo javlja na zglobu kolena i kuka a potom i na malim zglobovima šaka.

Kad artroza zahvati karpometakarpalni zglob palca na šaci koji čine baza prve metakarpalne kosti i os trapezium govorimo o rizartrozi.

U suštini se radi o reumatskom oboljenju koje se često javlja kao profesionalno oboljenje – najčešće kod osoba koje rade teže poslove rukama. Bolovi mogu biti prilično jaki i znatno ograničavaju funkciju palca i cele šake.

Dijagnoza rizartroze

Dijagnoza se postavlja putem kliničkog pregleda bolesnika i RTG snimkom šake.

Lečenje rizartroze?

Postoji nekoliko nivoa lečenja rizartroze.

  • PRVI nivo čini : edukacija bolesnika o njegovoj bolesti koja obuhvata savete o kraćim mirovanjima u fazama dekompenzacije tj. poštedom od aktivnosti koje uzrokuju tegobe, zatim se utiče na korekciju predisponirajućih faktora ( pravilna ishrana, promena životnih navika kao što je prekidanje pušenja i promene aktivnosti svakodnevog života, smanjenje telesne težine, itd ),  primena odgovarajućih pomagala ( ortoza za ručni zglob koja postavlja  palac u stabilan položaj palmarne abdukcije i ekstenzije).Sem toga, bitno je da pacijent shvati važnost svakodnevne primene medicinske gimnastike koja ima za cilj smanjenje bola, otoka, jačanje pripadajuće muskulature, stabiliziranje zgloba, i vraćanje funkcionalne sposobnosti bolešću zahvaćenog zgloba. Te vežbe se baziraju na jačanju mišića tenara.
  • DRUGI  nivo predstavlja medikamentozno lečenje. Od lekova se najčešće primenju lekovi za ublažavanje bola (analgetici) i nesteroidni antireumatici. Sem toga preporučuje se lokalna primena  glukokortikoida  ( blokade ) u dekompenzatoranoj fazi. Iskustvo nas uči da suplementi na bazi kolagena, glukozamin sulfata i hondroitin sulfata za oralnu primenu kao i u obliku masti daju odlične rezultate.Na tržištu su po tom pitanju preparati Galedrinka pokazali kao najuspešniji. Ortopedi često preporučuju direktnu aplikaciju suplemenata ili steroidnih preparata ( lekova ) u sam zglob putem intraartikularno datih injekcija sve u cilju smanjenja tegoba i odgađnja operativnog zahvata. U ovoj fazi lečenja fizikalne terapije i tretmani su nezaobilazan deo lečenja.
  • TREĆI nivo predstavlja operativno lečenje. Operativno lečenje je rezervisano za one bolesnike kod kojih konzervativni tretmani nisu doneli boljitak. Prisutnost jakog bola uz deformitet zgloba koji sprečava funkciju samog zgloba i narušava kvalitet života su razlog za operativno lečenje.

Postoje četri stepena bolesti u smislu načina operativnog lečenja.

  • I  stepen je stabilizacija zgloba kroz rekonstrukciju ligamenata.
  • II  i  III   stepen su artrodeza ( blokada tj. ukočenje zgloba ) sa delomičnom ili potpunom resekcijom os trapezium ili artroplastikom zgloba (odnosno ugradnjom veštačkog  zgloba bilo da su u pitanju sintetički ili biološki implantati).
  • IV  stepen operativnog lečenja zahteva  potpunu resekciju ( odstranjenje ) os trapeziuma.

Ako se sretnete sa bolom u korenskom zglobu palca, propadanjem hrskavice, ograničenjem pokretljivosti u samom zglobu, slabljenjem funkcije hvata javite se u specijalističku ambulantu fizijatru ili ortopedu koji će vam pružiti svu neophodnu medicinsku pomoć.
Ovaj tekst nije zamena za stručnu medicinsku pomoć. On je samo pomoćno sredstvo ka što bržem i potpunijem rešavanju vaših problema.

Autor:  dr. Siniša Berić  ,
spec. fizikalne medicine i rehabilitacije

 

GELADRINK FORTE
GELADRINK FORTE
Jedini kompleksan preparat za dubinsku regeneraciju oštećene hrskavice, koji u svom sastavu ima kolagene peptide, glukozamin i hondroitin sulfat.

GELADRINK FORTE KESICE
GELADRINK FORTE - kesice
Namenjen je pacijentima sa oštećenjem hrskavice, bilo da je ono nastalo kao posledica upalnog procesa, povrede ili starosti.

Saznajte novosti
Kolačiće (Cookies) koristimo kako bi sajt bio funkcionalan. Korišćenjem našeg sajta, slažete se sa "Uslovima korišćenja" i "Politikom privatnosti" .