Povreda kolena

Povreda kolena

KOLENO je jedan od najsloženijih zglobova, koje ima sposobnost da amortizuje celokupnu težinu ljudskog tela. Pri uspravnom položaju ono nosi oko 70 % telesne težine, dok kod savijenih kolena čak 90 % težine, što znači da koleno trpi najveći napor prilikom svake fizičke aktivnosti, pa je i najizloženije povredama.

Među sportskim povredama kolena, često je takozvano "Trkačko koleno", odnosno Patelofemoralni sindrom. On se javlja usled prekomernog trenja čašice kolena (patele), a posledica je promene ugla klizanja patele nastale usled oslabljenih mišića prednje lize butine (m.quadricepsa) i nedovoljne fleksibilnosti zadnje lože (hamstringsa). Bol u kolenu, koja se tada javlja, je intenzivna i iznenadna i javlja se u predelu patele (ređe i na zadnjoj strani kolena). Bol se povećava u toku aktivnosti, posebno u toku dugotrajnog hodanja, penjanja, kao i silaženja niz stepenice. Moguća su i neprijatna pucketanja (krepitacije) u zglobu kolena, kao i otok.

Sledeća česta povreda je bol u preponi, koja nastaje prekomernim istezanjem, parcijalnom ili kompletnom rupturom mišića, uglavnom kao posledica nagle promene pravca tokom trčanja. Najčešće se javlja u sportovima koji zahtevaju promenu pravca kretanja, kao što su: fudbal, košarka, odbojka, tenis. Bol je oštar i intenzivan i najčešće se manifestuje u mišićima aduktorima kuka.

Autor: Dr Nevena Tairović, fizijatar

GELADRINK SportAktiv
GELADRINK SportAktiv
Primenjuje se kod sportista i rekreativaca za bržu eliminaciju mlečne kiseline, brži odmor i oporavak mišića posle treninga.

Autor: Dr Nevena Tairović, fizijatar

Saznajte novosti
Kolačiće (Cookies) koristimo kako bi sajt bio funkcionalan. Korišćenjem našeg sajta, slažete se sa "Uslovima korišćenja" i "Politikom privatnosti" .