Iritacija tetive bicepsa

Iritacija tetive bicepsa

Uzrok iritacije ove tetive može da bude povreda (pad, dizanje tereta), ili je u pitanju degenerativni proces - proces starenja. Veoma često uzrok je i preterana aktivnost ruke-gde je potrebna funkcija bicepsa.

Iritacija može biti veoma bolna, a bol se pojačava prilikom dizanja tereta ispred sebe i iznad nivoa ramena. Često iritacija ove tetive može da bude udružena sa oštećenjem tetive ili tetiva rotatorne manžetne.

Osnovni simptom je bol i osetljivost u prednjem delu ramena. Bol se širi ka nadlaktici.

Povremeno su prisutne i krepitacije ("pucketanje") u ramenu - pri određenim pokretima.

Moguća je i hronična nestabilnost zgloba ramena. Ponekad-kako proces napreduje, može da dođe do pojave "Popajevog znaka", gde dolazi do potpunog rascepa tetive i pojave deformiteta u prednjem delu nadlakta.

Po terapijskom protokolu prvenstveno se rešava bolnost-smanjuje i otklanja primenom lekova (analgetika, NSAIL antireumatika), a ako je potrebno daje se i "blokada "radi obezboljavanja.

Ja lično u svom radu veoma retko i veoma kratko koristim antireumatike-bukvalno samo kad moram.

Lečenje započinjem savetom za rasterećenje ruke u početnoj fazi lečenja i primenom krioterapije. Zatim uključujem GeladrinkFast, 2 x 6 kapsula uz cops. Serazyn 1x1. Tek nakon toga, ako bol ne počne da se smanjuje, krećem najmanje agresivnim - Paracetamolom (maksimalno 3 x 2 tablete dnevno) i nekim od lekova za relaksaciju mišića. Čim bolnost krene da se smanjuje uključujem fizikalne procedure sa prvenstveno analgetskim efektima (Tens, Laser, Dijadinamik, Interferentne struje), a zatim postepeno uključujem i Impulsno magnetno polje, Impulsni ultrazvuk, Shockwaveth.

Kako se bolnost u većoj meri smanjuje, tako se intenzivira kineziterapijski program vežbi sa ciljem dobijanja punog obima pokreta i vraćanja stabilnosti ramena.

Veoma bitno za ovu i za sve ostale povrede i bolesti ramena je adekvatna prevencija koja podrazumeva redovne vežbe istezanja mišića ramenog pojasa, očuvanja punog obima pokreta, pravilnog jačanja mišićne snage i izdržljivosti, čime se čuva adekvatna prokrvljenost i ishrana struktura ramena, neophodna elastičnost i stabilnost ramena. Takođe je poželjna

blagovremena upotreba suplemenata u ishrani sa ciljem čuvanja adekvatne kolagene potpore.

Ja lično veoma brze efekte postižem primenom Geladrink SportAktiva u dozi 1x1 kesica dnevno.

Autor: Dr Nevena Tairović, fizijatar

Saznajte novosti
Kolačiće (Cookies) koristimo kako bi sajt bio funkcionalan. Korišćenjem našeg sajta, slažete se sa "Uslovima korišćenja" i "Politikom privatnosti" .