Gonartoza (osteoartoza kolena)

Gonartoza (osteoartoza kolena)

Artroza - tj. OSTEOARTROZA (OA) - karakteristična za grupu bolesti degenerativnog reumatizma - je sporo progresivna bolest, čiji se simptomi razijaju postepeno - godinama. Definiše  se kao oštećenje i gubitak zglobne hrskavice, uz proliferaciju okrajaka kosti, na rubovima zglobova, bez zapaljenja sinovije, ili je to zapaljenje sekundarno i najčešće slabije izraženo u odnosu na zapaljenje koje se javlja kod "zapaljenskog reumatizma".

Parogeneza OA (promene koje nastaju) ne uključuje samo hrskavicu, već i kosti i sinoviju. Osnovni patološki proces se dešava u hrskavici zgloba - u kojoj na početku bolesti dolazi do deterioracije i abrazije. Posle toga - ispod površine kosti nastaje skleroza i javljaju se cistične formacije, a na zglobnim površinama se formiraju osteofiti. 

Kod OA kolena dolazi do "trošenja" artikularne hrskavice, čime se gubi sposobnost klizanja zglobnih površina, što dovodi do stalnog trenja u zglobu-što za posledicu može da  ima i nakupljanje sinovijalne tečnosti u zglobu. A veća količina sinovijalne tečnosti dovodi do istezanja zglobne kapsule, što daje jake bolove i ograničava pokretljivost zgloba kolena. Nekada u poodmakloj fazi bolesti, bolovi ne prestaju čak ni kad pacijent miruje, a pogoršavaju se sa svakim pokretom. Tome doprinosi i sama sinovijalna tečnost, koja sadrži suptance koje neposredno draže receptore za bol. 

Da bi bolje razumeli zašto koleno boli kod gonartroze, zašto otiče ponekad, zašo se smanjuje pokretljivost zgloba, treba da razumemo i ulogu zglobne kapsule.

Zglobna kapsula oblaže krajeve kosti-koje čine zglob. Kapsula ima dva sloja, spoljni fibrozni i unutrašnji sinovijalni sloj. Spoljni-fibrozni sloj je izgrađen od "jakog" fibroznog materijala, koji se pripaja na kost sa svih strana zgloba i "hermetčki" ga zatvara. Ovaj sloj mehanički štiti zglob. Sa unutrašnje strane zglobne kapsule-nalazi se sinovijalna membrana koja oblaže i podmazuje sam zglob. Podmazuje ga tako što luči sinovijalnu tečnost. Sinovijalna tečnost nastaje transudacijom plazme. Sinovijalna tečnost vlaži i "podmazuje" površinu hrskavice i na taj način štiti njenu elastičnost. Time pomaže hrskavici da moze da amortizuje pritisak koji se prenosi na zglob i samu hrskavicu. Zglobna kapsula takođe pomaže u stabilizaciji zgloba kolena.

Znači kosti koje "ulaze" u sastav zgloba su pokrivene zglobnom hrskavicom-čija je uloga da "apsorbuje" udarce. Ona je jaka, glatka, "klizave" građe i sprečava direktan kontakt dveju kostiju-koje čine zglob. Hrskavica nema svoju vaskularizaciju, već se ishranjuje sinovijalnom tečnošću, pri čemu je najznačajnija aktivnost-POKRETLJIVOST ZGLOBA.

Koleno je zglob koji unutar zglobne kapsule poseduje i meniskuse-koji dodatno ublažavaju pritiske pri pokretanju zgloba. Tako da trebamo da imamo u vidu da i povrede meniskusa i ligamenata, dodatno mogu da ubrzaju degenerativne procese u zglobu kolena.

Simptomi osteoartroze

Osnovni simptomi OA kolena su bol u kolenu, koji se u početku javlja pri ustajanju i započinjanju pokreta. Vremenom bolovi su sve češći, javljaju se pri silasku niz stepenice, kasnije i pri penjanju, pojačavaju se na promenu vremena, a zbog "osetljivosti" nervnih vlakana u kapsuli zgloba na promenu atmosferskog pritiska. Čuju se zvuci "pucanja" u zglobu kolena, počinje da se javlja ograničenje pokretljivosti u kolenu, otok povremeno, sve to slabi snagu mišića kolena, pa se ulazi u "začaran krug" i dalju progresiju bolesti.

Dijagnoza osteoartroze

Dijagnoza se postavlja na osnovu dobro uzete anamneze, kliničke slike, diferencionalno dijagnostičkih kliničkih testova, RTG snimka, ako je potrebno i UZ nalaza, NMR snimka.

Lečenje osteoartroze

Lečenje treba započeti sa pojavom prvih simptoma upotrebom preparata koji potpomažu ishranu hrskavice i sprečavaju njeno dalje propadanje. U praksi sam dobre rezultate postigla primenom preparata  Geladrink Forte u vidu praha (jedna merica dnevno) u trajanju od tri meseca.

Problem je što se pacijenti najčešće ne jave na vreme, već u kasnijoj fazi bolesti-kad se javi jaka bol, otok i ograničenje pokretljivosti. Tada lečenje treba započeti sa Geladrink Fast (12 kapsula dnevno) prvog meseca, a onda nastaviti sa Geladrink Forte jos dva meseca. Naravno moguća je i drugačija primena ovih preparata, zavisno od kliničke slike pojedinačno, kod datog pacijenta.

Fizikalna i kinezi terapija takođe imaju veliki značaj u sprečavanju brže progresije bolesti, u obezboljavanju pacijenta, smanjenju otoka i povećanju pokretljivosti.

Pravilnom  kombinacijom istovremene upotrebe Geladrink preparata i fizikalne i kinezi terapije postižu se još bolji rezultati u kraćem vremenskom periodu i odlažu se invazivniji načini lečenja. 

Autor: Dr Nevena Tairović, fizijatar

Saznajte novosti
Kolačiće (Cookies) koristimo kako bi sajt bio funkcionalan. Korišćenjem našeg sajta, slažete se sa "Uslovima korišćenja" i "Politikom privatnosti" .