Bolest kičmenog stuba je bolest modernog doba i direktna posledica modernog načina života. Svaki treći bolesnik u našim ambulantama se žali na bol u kičmi ( leđima ) ili u nogama, koji često potiče iz kičme.

Bolest kičmenog stuba

Bolest kičmenog stuba je bolest modernog doba i direktna posledica modernog načina života. Svaki treći bolesnik u našim ambulantama se žali na bol u kičmi (leđima) ili u nogama, koji često potiče iz kičme. O bolesti možemo da govorima od trenutka kad se javi bol ili neki drugi oblik tegoba.

Promene na kičmenom stubu u početku ne daju tegobe. Zbog toga je bitno što više znati o ovoj bolesti.

Cilj ovog teksta je da vam objasnim zašto nastaju tegobe i kako se one mogu sprečiti, ukloniti ili bar ublažiti.
Najbitnije što morate razumeti je da ste vi sami sebi jedini lekar dok je lekar samo vaš konsultant. Ne može lekar umesto vas ići na lečenje, svakodnevno praktikovati vežbe, zdravo živeti kontrolisati telesnu težinu i slično.

Zadatak lekara je smanji bol i subjektivne tegobe a pojedinac – pacijent je taj koji mora da promeni svoj dotadašnji način života i naravno sprovede preporučenu terapiju. Ono što mora, svako ko traži pomoć, da zna je da ako pravi jedne te iste postupke dolazi do istih rezultata.

Uzrok bolesti kičmenog stuba

Uzrok tegoba vezanih za kičmeni stub uglavnom leži u modernom načinu života. To počinje u najranijem životnom dobu. Bebe umesto dobrih krevetaca dobijaju premekane postelje.
Umesto ravnih postelja leže u nosiljkama koje su ulegnute u nekom nedefinisanom poluležećem položaju.

Sledeća greška roditelja nastaje iz želje da njihovi najdraži što pre prohodaju. Ostavljaju ih u dubak ili druge oblike hodalica. Kičma umesto da se razvija, zbija se i nabija, krivi i deformiše.

kičmeni pršljenovi

Umesto pravilnog prenosa težine tela na stopalima i razvoja pravilnih nogu i tabana dobijamo dečicu sa X ili O nogama, slabih nožnih mišića, ravnih deformisanih tabana. Umesto pravilnog hoda ta deca imaju oslonac na vrhovima prstiju. Umesto hoda unapred ona znaju samo da se odgurnu unazad.

A trebalo je samo decu ostaviti da dovoljno dugo puze i hodaju četvoronoške dok njihova kičma ne bude spremna za ispravno sedenje i uspravan hod.

Šta tek reći o obući. Mamama koje obuvaju obuću starije braće i sestara svojoj deci zbog nemaštine mogu shvatiti, ali majke koje zbog pomodarstva oblače malim princezicama štikle i slično. Šta reći ?

Dugotrajno sedenje za kompjuterima u predškolskom uzrastu vode u poremećaj vida, poremećaj strukture kičmenog stuba, slabost mišića i otuđenost. Gde je igra, radost druženja, sposobnost komunikacije, razvoj socijalne inteligencije, razvoj fizičkih predispozicija za sport i zdrav život.

Školski sistem koji od dece zahteva nošenje teških torbi, sa neprilagođenim nastavnim programima iz kojih proističe dugotrajan neprirodan prisilan položaj pri sedenju bez aktivnog odmora doprinosi poremećajima u razvoju kičmenog stuba.

Na sve to dodajte roditelje, koji gurajući svoju decu u ekstremne napore sve u cilju vrhunskog uspeha bilo u sportu bilo u umetnosti ( sviranje, balet i sl. ), leče svoje komplekse i neuspehe. Iz detinjstva izlazimo sa problemom „slabe kičme“ koji sami kroz dalji život pojačavamo. Za sve nalazimo vreme osim za sebe.

Kako sprečiti, a kako lečiti?

Kad se suočimo sa bolom tražimo rešenje preko noći kroz gomilu pilula, preko raznih pomagala (kosmodisk i sl.) i raznih „kostolomaca“ koji nude lako i brzo rešenje za vaš problem. Evo nešto novo. Preko kratkog opisa šta je kičma i kako funkcioniše do onog šta činiti da ne dođe do problema kao i šta uraditi ako dođe do problema.

Kičma funkcioniše kao jedna kost iako je sastavljena od većeg broja pršljenova. Postoji pet grupa pršljenova:

 • 7 vratnih ili cervikalnih,
 • 12 grudnih ili torakalnih,
 • 5 slabinskih ili lumbalnih,
 • 5 sakralnih i
 • 4 do 5 kokcigealnih ili repnih pršljenova.

Između pršljenova se nalaze diskusi. Disk ima oblik automobilske gume. Sa strane je ograničen hrskavičavim pločama, oivičen fibroznim prstenom građenim od vezivnog tkiva ( anulus fibrosus ) i ispunjen je masom koja podseća na želatin ( nucleus pulposus ).

Ovo unutrašnje jezgro je sačinjeno od 80% vode i ponaša se kao vodeni jastuk, apsorbujući pritiske kojima je izložen kičmeni stub.

Pokretljivost kičmenog stuba obezbeđuju pršljenski zglobovi. Nalaze se između vratnih, torakalnih i lumbalnih pršljenova. Sakralni pršljenovi su srasli u jednu kost - krsnu ( os sacrum ) a repni su srasli u drugu kost – trtičnu ( os coccygis ). Ove dve kosti čine deo karlice.

Uz pršljenske zglobove ključnu ulogu u pokretljivosti kičmenog stuba čine ligamenti ( ligg. Longitudinale dorsalae, ligg. Longitudinale ventrale, intratransverzalni ligamenti – ligamenta flava, supraspinalni i intraspinalni ligamenti ).

Uz pokretljivost oni su odgovorni i za stabilnost i elastičnost kičmenog stuba kao i za uspravan stav tela. Za naš uspravan stav možemo da zahvalimo uz ligamente i jakim leđnim mišićima koje jednim izrazom zovemo paravertebralna muskulatura – PVM.

Sa strane gledano kičmeni stub izgleda kao spojena dva slova S. Te krivine zovemo cervikalna odnosno lumbalna lordoza i torakalna kifoza. Ispravljanje tih krivina u pravu liniju predstavlja jedno od bolesnih stanja kičme. Gledano s prednje ili s zadnje strane kičma je jedna prava linija. Ako ovde dođe do bočnih krivljenja kičme govorimo o drugom bolesnom stanju kičme – skoliozi.

Dozvolite da u ovom trenutku navedem i druge uzroke oboljenja kičme.

 • degenerativne promene na disku ( osteohondroza, discus hernija, spondyloarthroza, bulging disca)
 • urođeni deformiteti kičmenog stuba (torticolis, spina bifida)
 • tumori – benigni tj dobroćudni i maligni tj. zloćudni
 • povrede kao što su istegnuća, prelomi, iščašenja
 • spondiloza
 • upalne bolesti
 • bolesti krvnih sudova
 • psihogeni faktori

Najdominantnije i najčešće su degenerativne bolesti kičmenog stuba.

O svakoj grupi oboljenja kičmenog stuba kao i o nekim karakterističnim problemima (na pr. Lumboischialgiae) pisaćemo detaljnije u nekom od narednih tekstova.

Kičmu mladom održava kretanje i fizička aktivnost. Fizička aktivnost prilagođena godinama i opštem zdravstvenom stanju je najbolja preventiva. Takođe za zdravu kičmu je bitno kontrolisati telesnu težinu.

Ukoliko osetite tegobe vezane za kičmeni stub obratite se svom lekaru koji će vas usmeriti na pravilno lečenje. S obzirom na kompleksnost kičmenog stuba ne pokušavajte sami da se lečite, a još manje da se obraćate nestručnim licima za pomoć.

Autor:  dr.   Siniša   Berić
spec. fizikalne medicine i rehabilitacije

 

Saznajte novosti
Kolačiće (Cookies) koristimo kako bi sajt bio funkcionalan. Korišćenjem našeg sajta, slažete se sa "Uslovima korišćenja" i "Politikom privatnosti" .