BOL U POTKOLENICI – TRKAČKA POTKOLENICA

BOL U POTKOLENICI – TRKAČKA POTKOLENICA

Spada u grupu povreda nastalih usled preopterećenja kostiju, mišića i zglobova donjih ekstremiteta.

Osnovni simptom je bol, hroničnog karaktera, koji može da se javi nakon trčanja, u toku trčanja, a kod uznapredovalih slučajeva i na samom početku trčanja. Lokalizacija bola može biti različita:u srednjem delu potkolenice, duž prednje-spoljne strane potkolenice, u prednje-unutrašnjem delu potkolenice ili sa unutrašnje strane u donjem delu potkolenice.

Uzroci bola u potkolenici (Sy trkačke potkolenice) mogu biti:

  • prelom zamora tibije,
  • sindrom fascijalnog prostora,
  • perostittibije,
  • sindrom mišića tibialisaposteriora

Kod stres frakture tibije reč je o mikrofrakturama nastalim usled dugotrajnog mehaničkog stresa. Lokalizacija  ove povrede je prelaz iz gornje u srednju trećinu potkolenice. Bol je tupog karaktera. Sam bol jasno je lokalizovan i može se dobiti i palpacijom (pritiskom prstom u tom području). Moguća je i pojava otoka. Potrebno je imati u vidu da ove mikrofrakture sporije zarastaju, te je bitno prepoznati ih na vreme, da ne bi došlo do pravog preloma kostiju.

Kod Syfascijalnog prostora uzrok je otok mišića unutar zatvorenog fascijalnog prostora (jer je mišić anatomski obavijen fascijom koja je neelastična).U mišiću je tokom fizičke aktivnosti povećan protok krvi i povećana je metabolička aktivnost. Kod velikog opterećenja to će dovesti do oticanja mišića i povećanja pritiska ufascijalnom prostoru .Taj povećani pritisak uzrokuje sada smanjen protok krvi kroz mišić,nedostatak ishrane mišića i pojavu bola.

Periostitatibije nastaje usled nadražaja periosta(pokosnice tibije-kosti potkolenice). Promene se javljaju na prednje-unutrašnjem delu kosti u donjoj trećini. Od simptoma se javljaju bol i otok u tom području.

Kod Sytibialisaposteriora zahvaćen je mišić tibijalisposterior koji se nalazi sa zadnje unutrašnje strane potkolenice. Njegova uloga je plantarna fleksija i inverzija (uvrtanje) stopala. Ima važnu ulogu u održavanju svoda stopala. Pri spuštanju svoda stopala i pronaciji stopala(planovalgus stopala), dolazi do preopterećenja ovog mišića,njegove tetive i pripoja, što izaziva bol .

Prevencija Sy trkačke potkolenice podrazumeva pravilno doziranje treninga i trenažnog opterećenja, izbegavanje tvrde podloge za trčanje, adekvatno istezanje na kraju treninga, adekvatnu obuću, ispravnu biomehaniku trčanja. Takođe je poželjna upotreba adekvatnih suplemenata i pravilna ishrana,da bi organizam lakše podneo velike napore, a sa što manjim posledicama.

U mom dugogodišnjem radu i sa rekreativcima i profesionalnim sportistima odlične rezultate u prevenciji bola u potkolenici pokazala je upotreba GD Perpetuuma u vidu praha jedna merica dnevno ili kapsula 2 x 7 dnevno.

Kada je u pitanju lečenje bola u potkolenici primenjuje se krio terapija, rasterećenje sa elevacijom noge, adekvatno istezanje. Od lekova izuzetne rezultate daje upotreba GD Sport Aktiva jedna kesica dnevno. Njegovom upotrebom povećaće se snaga i izdržljivost mišića, a time mišići štititi od većih povreda, ubrzaće se oporavak nakon sprinta, poboljšaće se koordinacija pokreta.

Kod hroničnog bola izrazito dobre rezultate daje i upotreba laseroterapije i impulsnog magnetnog polja, interferentnih struja, Shockwave terapija po bolnim tačkama.

Autor: Dr Nevena Tairović, fizijatar

Saznajte novosti
Kolačiće (Cookies) koristimo kako bi sajt bio funkcionalan. Korišćenjem našeg sajta, slažete se sa "Uslovima korišćenja" i "Politikom privatnosti" .