Bol u kolenu

Bol u kolenu (Treći deo)

Povrede zglobnih veza kolena

Pročitajte članak : "Bol u kolenu (prvi deo)"

Pročitajte članak : "Bol u kolenu (drugi deo)"

Povrede zglobnih veza kolena najčešće se javljaju kada dođe do prekoračenja pozicije stabilnosti kolenog zgloba usled prekomerne kinetičke energije skeletnih struktura. Ova energija može biti spoljašnjeg (egzogenog) ili unutrašnjeg (endogenog) porekla. Tipično, povrede prednje ukrštene veze javljaju se usled jakog i silovitog udarca u prednji deo kolena ili potkolenice i rotacije kada je koleno u hiperekstenziji (potkolenica je opružena). Ova povreda je česta u kontaktnim sportovima, sportovima sa loptom, zimskim sportovima, a ligament se može pokidati i nehotičnim saplitanjem i gaženjem fudbalske ili teniske lopte. U sportskoj medicini sve više pobuđuje pažnju razlika u učestalosti povređivanja prednje ukrštene veze kod muškaraca i žena. Neki zastupaju teoriju da je žensko koleno ugroženije i podložnije povredama, pogotovu prednje ukrštene veze zbog šire karlice i većegQ ugla. Q  (quadriceps) ugao predstavlja ugao pod kojim četvoroglavi mišić buta povlači čašicu i potkolenicu  pri opružanju noge. To je ugao između uzdužne osovine butne kosti i golenjače.Normalno ne prelazi 12 stepeni. Povećan Q ugao karakterističan je kod žena zbog veće širine karlice i kukova, manje elasičnosti zglobnih veza, nesrazmernog odnosa snage četvoroglavog mišića i mišića zadnje lože buta, užeg međukondilarnog žleba na donjem okrajku butne kosti i manjih kondila butne kosti, negativnog delovanja ženskih polnih hormona (estrogena) na tkivo zglobnih veza, sporije brzine sazrevanja zglobnih veča, negativnog prenosa pritiska sa gležnja na koleno, kao i odnosa između sportske obuće i podloge.

Simptomi povrede

  • Zvučni fenomen (kao da je nešto puklo u kolenu)
  • Osećaj nestabilnosti
  • Vidljiv otok neposredno po povredi
  • Bol i otok prolaze tokom narednih nekoliko nedelja, ali zaostaje nestabilnost-naročito pri pokušaju nagle promene pravca, kao i osećaj povlačenja kolena put nazad.

Dijagnoza se postavlja na osnovu:

  • Anamneze uzetih podataka o načinu povređivanja
  • Ako se punkcijom zgloba dobije krvavi sadržaj iz zgloba, verovatnoća da se radi o povredi prednje ukrštene veze je oko 70 procenata
  • Kliničkim testovima
  • Magnetnom rezonancom
  • Artroskopijom

Terapija:

Tretman se najpre bazira na smanjenje otoka i bola. To podrazumeva kromasažu i upotrebu analgetika i antireumatika, mirovanje, gipsanu imobilizaciju, rasteretni hod uz pomoć pomagala.

Iz kliničke prakse prvog meseca lečenja dobre rezultate daje primena  Geladrink Fasta (12 kapsula dnevno: 6 ujutru i 6 uveče), a u kombinaciji sa Serazynom (dva puta dnevno po 1 kapsula prvih deset dana, a nakon toga 1 dnevno).

Nakon toga se primenjuje fizikalna terapija (laser, IMP, interferentne truje... ), kao i kinezi terapija - za dobijanje zadovoljavajućeg obima pokreta u kolenu i povećane stabilnosti kolena.

U ovoj fazi primena Geladrink Sport Aktiva (jedna kesica dnevno) u mnogome će ubrzati efekat fizikalne i kinezi terapije, a takođe i preduprediti i usporiti nastajanje daljih degenerativnih procesa-koji mogu biti ubrzani povredom. Ako je reč o sportistima-ubrzaće oporavak i vraćanje na teren, a povoljno će uticati i na prevenciju daljih povreda. 

Autor: Dr Nevena Tairović, fizijatar

Pročitajte članak : "Bol u vratu"

Saznajte novosti
Kolačiće (Cookies) koristimo kako bi sajt bio funkcionalan. Korišćenjem našeg sajta, slažete se sa "Uslovima korišćenja" i "Politikom privatnosti" .