Bol u kolenu

Bol u kolenu (drugi deo)

Zglobna čaura kolena razlikuje se od čaura drugih zglobova, jer je grade i delovi drugih veza i fibrozne ovojnice drugih elemenata-koji prelaze preko zgloba kolena. Tako zglobnu čauru kolena izgrađuju delovi unutrašnje i spoljašnje pobočne veze (lig. colaterale med. et lat.), fibrozna ovojnica četvoroglavog mišića buta, delovi bedreno-golenjačnog snopa, stegnenih mišića, terzijskog mišića i poluopnastog mišića. Pobočne veze kolena osiguravaju stabilnost zgloba na svakoj strain (spoljašnjoj i unutrašnjoj), sprečavajući abdukciju(odvođenje), kao i addukciju (privođenje) potkolenice, gde se u zglobu kolena (kao jednoosovinskom zglobu), izvode pokreti pregibanja (fleksije) i opružanja (ekstenzije) potkolenice u sagitalnoj ravni. Unutrašnja pobočna veza (lig. collaterale tibiale) povezuje unutrašnje kondile butne kosti i golenjače, a od nje se odvaja nekoliko vlakana - koja se pripajaju za unutrašnji meniskus kolena (meniscus medialis). Spoljašnja pobočna veza (lig. collaterale fibulare) povezuje spoljašnji kondil butne kosti i glavu lišnjače. Treba napomenuti da su upravo uobičajeni mehanizmi povrede zgloba kolena oni gde se dejstvom sile na spoljašnju stranu kolena (valgus sila) - koleno potiskuje ka unutra (tj. povećava se ugao između butne kosti i golenjače na unutrašnjoj strani zgloba kolena), kao i dejstvo sile usmerne na unutrašnju stranu kolena(varus sila), koja koleno potiskuje ka spolja-povećavajući ugao između butne kosti i golenjače na spoljašnjoj strani zgloba kolena.

U unutrašnjosti zgloba kolena - bliže zadnjoj strani, nalaze se dve veze: prednja i zadnja ukrštena veza (lig. cruciatum anterius LCA i lig. cruciatum posterius LCP). Ove dve veze se ukrštaju u unutrašnjosti kolena, prelazeći sa jedne strane na drugu. Osnovna uloga prednje ukrštene veze je sprečavanje pomeranja golenjače unapred-ispred donjeg okrajka butne kosti. Ova zglobna veza, uz mišiće zadnje lože kolena, sprečava hiperekstenziju zgloba kolena i prekomerno opružanje potkolenice. Glavna uloga zadnje ukrštene veze je da sprečava pomeranje golenjače unazad-iza donjeg okrajka butne kosti. Predugo čučanje-kada je zglob kolena u položaju fleksije, može da dovede do istezanja ove veze.

Na zadnjoj strani zgloba kolena nalaze se tri veze: kosa zatkolena veza, lučna zatkolena veza i Vrisbergova veza. Na prednjoj strani kolena-između vrha čašice i golenjačne kvrge, nalazi se ligament patele (čašična veza).

U zglobu kolena postoje još dve veze, koje su jedinstvene po tome što nemaju ulogu u spajanju zglobnih površina kostiju (što je inače osnovna uloga svake zglobne veze). To je venačna veza (lig. coronarium) - koja je u stvari deo zglobne čaure i odgovorna je za povezivanje spoljašnje ivice meniskusa kolena za gornji okrajak golenjače. Poprečna veza (lig. transversum) povezuje prednje rogove unutrašnjeg i spoljašnjeg meniskusa kolena. Ova veza sprečava iskliznuće prednjih rogova spoljašnjeg i unutrašnjeg meniskusa unapred-kada je koleno u ekstenziji i kada zglobne površine kondila butne kosti i golenjače vrše pritisak na meniskuse. 

Pročitajte članak: "Bol u kolenu (treći deo)"

Pročitajte članak: "Bol u kolenu (prvi deo)"

Autor: Dr Nevena Tairović, fizijatar

Saznajte novosti
Kolačiće (Cookies) koristimo kako bi sajt bio funkcionalan. Korišćenjem našeg sajta, slažete se sa "Uslovima korišćenja" i "Politikom privatnosti" .