Bekerova cista

Šta je bekerova cista?

Bekerova cista (poplitealna cista) je sinovijalna cista koja nastaje u zatkolenoj jami proširenjem burze mišića gastroknemijusa. Burze izgledaju kao balon ispunjen tečnošću imeđu ostalih mekotkivnih struktura.

Te mekotkivne strukture su tetive, ligamenti ili mišići. Funkcija burza je smanjenje  trenja između tetiva i kosti, između tetiva i tetiva, između koštanih izbočina i same kože i sl.

Kako nastaje Bekerova cista?

Razlog nastanka može biti višestruk. Često se javlja kod ponavljanja identičnih pokreta u toku sportskih treninga ili kod nekih profesija (na primer zidara).

U situacijama kad tetive svojim učestalim ponovljenim, kretnjama preko burze iritiraju burzu, dolazi do pojave nastanka cista.

Takođe se javljaju ciste i nepoznatog uzroka ali i kao posledica upalnih procesa u samom zglobu kolena. Kad upalom budu zahvaćena meka tkiva i hrskavice zgloba (osteoartritis, reumatoidni i psorijatični  artritis kao i neke druge bolesti) dolazi do sekundarnog nastanka ciste.

Simptomi i dijagnoza Bekerove ciste

Cista može biti različite veličine. Od  prečnika lešnika do veličine guščijeg jajeta. Ako primetite stvaranje neke tumefakcije (otoka, nadutosti) u zatkolenoj jami odmah se javite lekaru. Osim same anamneze i kliničkog pregleda, potrebna je da se uradi laboratorijska i radiološka obrada, dijagnostički  ultrazvuk, a u ređim slučajevima je neophodno uraditi i magnetnu  rezonansu.

Lečenje bekerove ciste

Kad se postavi nedvosmislena dijagnoza Bekerove ciste, lečenje podrazumeva kratkotrajno mirovanje uz izbegavanje fizičkih aktivnosti. Praksa je pokazala da se istovremenom primenom fizikalnih terapija dolazi do bržeg rešavanja problema.

Uglavnom se kombinuju kriotretmani sa elektroterapijama ( IFS, DDS, elektroforeza ), magnetoterapija, terapije laserom i sonoforeza. U kućnim uslovima se lokalno aplikuju NSAIL ( nesteroidni antiinflamatorni lekovi ).

U poslednje vreme se preporučuje i primena steznika za koleni ili  kinezi tejping-a. Ortopedi sugerišu kod većih cista punkciju (izvlačenje tečnosti špricem iz područja ciste)  pa čak i hirurškim zahvatom odstranjivanje same ciste.

Naše iskustvo je nedvosmisleno pokazalo da se konzervativnim tretmanima može uspešno rešiti problem Bekerove ciste. Pri tom je primena suplemenata za regeneraciju hrskavice, kao što su Geladrink preparati, imala značajnog udela kako u brzini oporavka tako i u smanjenju pojave recidiva (vraćanja bolesti).

Siniša Berić,

spec. fizikalne medicine i rehabilitacije

Saznajte novosti
Kolačiće (Cookies) koristimo kako bi sajt bio funkcionalan. Korišćenjem našeg sajta, slažete se sa "Uslovima korišćenja" i "Politikom privatnosti" .