APSORPCIJA I DISTRIBUCIJA GELADRINKA DO OŠTEĆENE HRSKAVICE

Apsorpcija i distribucija Geladrinka do oštećene hrskavice

Kao dokaz apsorpcije i distribucije Geladrinka predstavljen je dokaz apsorpcije majoritne aktivne supstance, tj. kolagenih peptida. Nakon uzimanja, kolageni peptidi idu u probavni trakt odakle se apsorbuju iz tankog creva u limfni sistem, krv i putem krvnih kapilara idu u zglobna tkiva i ćelije, potom u zglobnu tečnost, koja ishranjuje zglobnu hrskavicu.

To potvrđuje “Dokaz prisustva kolagenih peptida u zglobnoj hrskavici”, koji je uradio prof. Adam i prof. Martínek. Njihova naučna studija dokazuje, da se kolageni peptidi apsorbuju i prisutni su u strukturama ćelija vezivnog tkiva.

Prisustvo imunoflorescentno označenih kolagenih peptida
Na slici je moguće videti imunoflorescentan dokaz (žuta boja) prisustva
imunoflorescentno označenih kolagenih peptida - Geladrinka u
zglobnoj hijalinoj hrskavici, u hondrocitima.

Kolageni peptidi su apsorbovani posredstvom specijalnih enterocita, crevnih epitelskih ćelija. Male kapljice tečnosti koje sadrže kolagene peptide gutaju enterociti.

Kolageni peptidi se transportuju u vesikulama, malim plikovima, koji se nalaze u membrani ćelije.

Otuda kolageni peptidi preko eksocitoze idu u okolinu Pajerskih plakova i dalje u limfu i krv.

Kolageni peptidi su potom distribuirani preko krvne i limfatičke cirkulacije i transportovani su u tkiva, odakle utiču na funkciju ćelija, npr. hondrocita – vidi Hondrogenska aktivnost kolagenih peptida.

KUMULACIJA KOLAGENIH PEPTIDA – GELADRINKA

Evropski naučnici Adam, Oesser i Seifter su otkrili, da 90% peroralno uzimanog kolagenog hidrolizata C-14 se apsorbuje u probavni trakt u toku prvih 6 sati.

Otkriveno je, da je maksimalan nivo kolagenih peptida u plazmi nakon 6 sati, u koži nakon 12 sati, a u hrskavici nakon 48 sati, od momenta uzimanja.

Međutim, u plazmi i koži nakon dostignutog maksimalnog nivoa kolagenih peptida, dolazi do brzog smanjenja nivoa, dok u hrskavici maksimalan nivo traje još 48 sati.

Iz navedenog je jasno da za postizanje maksimalnog nivoa u hrskavici, gde dolazi do uticaja na artrotičke procese, nije važna brzina apsorpcije kolagenih peptida, već period redovnog i dugotrajnog uzimanja, da bi bio postignut najviši i trajno kumulirajući nivo kolagenih peptida.

Nakon apsorpcije kolagenog hidrolizata, iz probavnog trakta u krvotok ulazi smesa kolagenih peptida, koji se prioritetno akumuliraju u hrskavici, ali pojavljuju se i u jetri, crevima, koži, kostima itd.

(Oesser S, Adam M, Babel E, Seifter J. Oral Administration of 14C- labeled gelatin hydrolysate leads to an accumulation of radioactivity in cartilage of mic e(C57/BL). J Nutr 1999: 129:1891-95)

Ovo ispitivanje osim drugih (Greiling a Stuhlsatz), dokazuje apsorpciju kolagenih peptida – Geladrink iz gastrointestinalnog trakta i njihovu kumulaciju u vezivnim tkivama.

Saznajte novosti
Kolačiće (Cookies) koristimo kako bi sajt bio funkcionalan. Korišćenjem našeg sajta, slažete se sa "Uslovima korišćenja" i "Politikom privatnosti" .