Bol u kolenu (četvrti deo)

Bol u kolenu (četvrti deo)

Mišići koji prelaze preko zgloba kolena mogu se podeliti u dve grupe, zavisno od njihovog odnosa sa zglobom kolena. To su mišići prednje lože i mišići zadnje lože.

Bol u vratu

Bol u vratu (prvi deo)

Smatra se da 2/3 odraslih osoba tokom života ima bar jednu epizodu bola u vratu koji traje najmanje tri meseca. Češće se javlja kod žena i obično  nije izazvan "ozbiljnim" uzrocima. Najčešće je reč o nespecifičnom bolu,  koji je umerenog inteziteta, nekada udružen sa glavoboljom, gde su mišići vrata  često u spazmu a pregledom se najčešće ne otkriva neurološki ispad.

Gonartoza (osteoartoza kolena)

Gonartoza (osteoartoza kolena)

Artroza - tj. OSTEOARTROZA (OA) - karakteristična za grupu bolesti degenerativnog reumatizma - je sporo progresivna bolest, čiji se simptomi razijaju postepeno - godinama. Definiše  se kao oštećenje i gubitak zglobne hrskavice, uz proliferaciju okrajaka kosti, na rubovima zglobova, bez zapaljenja sinovije, ili je to zapaljenje sekundarno i najčešće slabije izraženo u odnosu na zapaljenje koje se javlja kod "zapaljenskog reumatizma".

Diskus hernija

Diskus hernija

Diskus hernija je povreda međupršljenskog diska kičmenog stuba, koja nastaje kao posledica prolapse (hernijacije) i prodora želatinoznog jezgra međupršljenskog diska u međupršljenske otvore(fotamina interbertebrales), gde vrši pritisak na korenove spinalnih živaca, a ponekad i centralno u spinalni kanal i prostor u kome se nalazi kičmena moždina.

Bol u kolenu

Bol u kolenu (prvi deo)

Da bi razumeli zašto boli koleno prvo trebamo da razumemo šta je to koleno i kako funkcioniše. 

Zamrznuto rame

Zamrznuto rame (Adhezivni kapsulitis ramena)

"Zamrznuto rame"je adhezivni kapsulitis ramena i veoma je čest uzrok bola u ramenu. Pojavljuje se u 2 do 5 posto populacije. Obično se javlja u dobi od 40 do 60 godina i češći je kod žena.

Bol u kolenu

Bol u kolenu (drugi deo)

Zglob kolena ima zglobnu čauru i zglobne veze (ligamente), koji ga stabilizuju‚ (statički stabilizatori kolena).

Povrede i oboljenja ramena

Povrede i oboljenja ramena

Rame je najpokretljiviji zglob u telu. Zbog svoje velike pokretljivosti "nosi" pokrete ruke u celosti i trpi veliki mehanički stres, kako u svakodnevnom životu tako i u sportu.Kao takav je i najizloženiji povredama. Zbog svoje složenosti često se naziva i rameni kompleks.

Nestabilnost glenohumeralnog zgloba

Nestabilnost glenohumeralnog zgloba

Rame je najpokretljiviji a ujedno i najnestabilniji zglob (zglobni kompleks) u ljudskom telu. Treba imati u vidu da se pokreti u ramenu ostvaruju sinergičnim delovanjem glenohumeralnog, akromioklavikularnog i sternoklavikularnog zgloba.

Povreda Meniskusa

Povreda Meniskusa

Meniskusi kolena su dve elastične srpolike (polumesečaste) vezivno-hrskavičave strukture, koje se nalaze unutar zgloba kolena, na gornjem okrajku golenjače, odnosno na bazi unutrašnjeg i spoljašnjeg kondila.

Iritacija tetive bicepsa

Iritacija tetive bicepsa

Tetiva bicepsa povezuje gornji kraj mišića bicepsa i kosti ramena. Ima strukturu nalik vrpci. Jedna je od retkih tetiva koja ulazi u sam zglob. U nekim slučajevima dolazi do njene iritacije, što izaziva bol,slabost mišića i otežano korišćenje ruke- naročito pri opterećenju.

Bol u vratu

Bol u vratu (treći deo)

U dijagnostici, tj.otkrivanju  uzroka  bolova u vratu  osnovu čini dobro  uzeta  anamneza i fizikalni pregled u okviru  koga se radi i neurološki pregled.

Bol u vratu

Bol u vratu (drugi deo)

Bol je subjektivno, neprijatno opažanje i osećanje, koje može da se javi usled oštećenja tkiva, njegovog predstojećeg oštećenja ili zbog psiholoških uzroka.

Povrede skočnog zgloba

Povrede skočnog zgloba

Stopalo i članak čine kompleksnu anatomsku strukturu koja se sastoji od 26 kostiju, 30 sinovijalnih zglobova, više od 100 ligamenata i 30 mišića.

Saznajte novosti
Kolačiće (Cookies) koristimo kako bi sajt bio funkcionalan. Korišćenjem našeg sajta, slažete se sa "Uslovima korišćenja" i "Politikom privatnosti" .